HBTQ-idrottares villkor i fokus för ny utställning

2015-05-07 14:10
Idrott är för många en källa till glädje, inspiration och gemenskap. Men är den det för alla? I Riksidrottsmuseets utställning Att tvätta sin smutsiga byk lyfts HBTQ-idrottares villkor inom svensk idrott fram.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:45

Att tvätta sin smutsiga byk, som öppnar den 3 juni på Riksidrottsmuseet, har fått sitt namn från ett ordspråk som har att göra med att ta itu med sitt förflutna offentligt och rensa ut gamla fördomar. I utställningen handlar det om idrottens inställning till homofobi, sexuella trakasserier och diskriminering av bi- och homosexuella, trans- och queerpersoner.

– Jag hoppas att utställningen ska sporra till samtal och inspirerar till exempel idrottsföreningar och skolor som besöker museet att jobba med de här frågorna, säger producenten Gunilla Stillström.

Med avstamp från FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna, Riksidrottsförbundets idéprogram Idrotten vill och Riksidrottsförbundets policydokument om sexuella trakasserier undersöks hur riktlinjerna följs i svensk idrott.

Bland annat får besökaren se exempel på hur HBTQ-frågor har hanterats – från hockeylagets Kiruna IF:s satsning på HBT-certifiering till individers beskrivningar av utmaningar med att vara homosexuella, bisexuella eller transpersoner inom idrotten.

– Idrottsrörelsen vill och ska ge alla rätt att idrotta. Ändå finns det exempel på hur idrotten inte alltid är öppen för alla. Här finns en utmaning som är viktig att prata om, säger Riksidrottsmuseets chef Lillemor Lindell.

Utställningen planeras stå uppe till den 31 januari 2016.

Skribent: Wilhelm Magnusson Wigardt

Följ museet på Facebook