Nya utställningen ska locka fler döva till idrotten

2013-10-14 12:59
Svenska Dövidrottsförbundet firar 100 år. I samband med jubileet visas en utställning om svensk dövidrott upp på Riksidrottsmuseet. "Blir rörd och stolt", säger Arne Lundquist, ordförande för Svenska Dövidrottsförbundet, efter öppningen.
  • Uppdaterad: 2016-06-07 15:43

• ArneLundquist
  • CeciliaFerm
  • Idrottare
  • LillemorLindell
  • Therese
  • Representation

Hundra år har gått sedan Svenska Dövidrottsförbundet bildades som Sveriges sjuttonde idrottsförbund. Sedan dess har det hänt mycket inom svensk dövidrott. I Riksidrottsmuseets nya utställning "Svenska Dövidrottsförbundet 100 år" visas bitar ur utvecklingen upp. Bland annat lyfts några av de elitidrottare som har gjort avtryck på Deaflympics, dövidrottens motsvarighet till de olympiska spelen, fram. Förhoppningen är att fler ska engageras i idrottande.

- Det fanns fler aktiva dövidrottare förr i tiden än vad det gör i dag. Vi vill skapa både en bredd och en elit, det gör det extra viktigt att ha den här typen av utställning. När jag ser den blir jag rörd och stolt, säger Arne Lundquist.

Utställningen står uppe fram till årsskiftet. Fram tills dess anordnas också flera dövidrottsdagar där det bland annat går att lyssna till framgångsrika dövidrottare som pratar om sina erfarenheter.

Under öppningsdagen den 14 oktober fanns basketspelaren Cecilia Ferm på plats. Med runt 40 landskamper i damlandslaget och åtta SM-guld på sin meritlista är hon en av Sveriges mest framstående dövidrottare genom tiderna.

- Idrottandet bland döva har minskat. Förr hade döva ett större behov av att träffa varandra genom idrotten och jag tror att många i dag väljer att istället kommunicera i forum på internet. Det är synd eftersom många går miste om de fördelar som idrottande ger. Att arrangera dövidrottsdagar tror jag gör att både döva och hörande blir mer medvetna och att de förstår att det finns en organisation för tävlingar anpassad för döva. Vi behöver också marknadsföras mer, dövidrotten uppmärksammas sällan trots riktigt bra resultat, säger hon.

Öppningen var exklusiv för dövidrottsskolor. Vid nästa dövidrottsdag, den 28 oktober, är det fritt för allmänheten att delta. De tre montrarna om dövidrott kan annars besökas under museets ordinarie öppettider.

Mer information på: http://www.riksidrottsmuseet.se/Skola/Inbjudantillalladovskolor/

Tre dövidrottare i fokus

Cecilia Ferm
Landslagsspelare under 2000-talet. 22 juniorlandskamper, 40 a-landskamper och otaliga matcher i landslaget för döva. Fem EM-guld i basket för döva, fyra silver och ett guld i Deaflympics. Årets dövidrottare på Idrottsgalan 2002.

Kjell Gunnå
Landslagsspelare i basket på 60- och 70-talet. 99 landskamper, svensk mästare elva gånger.

Wally Lindberg
Pionjär som vann guld i längdhopp och 100 meter i Deaflympics i Bryssel 1953, i samma spel vann hon silver i kula och brons i diskus.

Skribent: Wilhelm Magnusson Wigardt