Riksidrottsmuseet storsatsar på utställningar och miljöer

2017-05-16 09:43
​Riksidrottsmuseet står inför den största satsningen sedan öppnandet i Museiparken. Stora resurser läggs på att bygga upp nya utställningar och fräscha upp lokalerna.
  • Uppdaterad: 2017-06-20 13:50

Riksidrottsmuseet står inför den största satsningen sedan öppnandet i Museiparken för tio år sedan. Stora resurser läggs på att bygga upp nya utställningar och fräscha upp lokalerna.

På grund av ombyggnationen har museet stängt från den 1/6 till den 28/10. Men renovieringen pågår in på våren 2018.

– Det har hänt mycket inom idrotten, samhället och forskningen sedan museet öppnade och det känns bra att kunna lyfta in det i våra utställningar, säger Pernilla Klingofström, museichef på Riksidrottsmuseet.

Det är inte bara utställningarna som görs om. Även publika utrymmen får ett ansiktslyft, bland annat för att bättre möta upp målgruppen barn, familj och skola.

– För att vi ska kunna ta emot en växande besökarskara bygger vi om café, butik, entré och rustar upp gården. Vi vill skapa en annan helhetsupplevelse än tidigare och locka till en längre vistelse hos oss, säger Pernilla Klingofström.

Riksidrottsmuseet öppnar på nytt den 28 oktober. Under ombyggnationen, som påbörjas den 1 juni, håller museet stängt för allmänheten.

Nyheterna:

Klart den 28 oktober
Utställning om idrottens roller och spelplatser – en permanent utställning om hur sport beskrivits, upplevts och tolkats. Vem är vinnare och förlorare? Vad är idrottarnas drivkraft och motivation? I utställningen får vi uppleva olika skildringar av idrottare i konst, litteratur, scenkonst och film. Här beskrivs idrottarens egenskaper och förhållningssätt till sportens värld. I utställningen får vi även se hur idrott påverkats av mode och design.

Utställning om idrott och inkludering – Ny tillfällig utställning. Idrotten kan på unika sätt få människor att känna sig välkomna och delaktiga i samhället. Samtidigt finns det strukturer som kan få människor att känna sig obekväma i olika idrottsliga rum. Utställningen får dig att fundera kring delaktighet och inkludering inom idrotten.

Publika utrymmen – Ombyggnad av café, butik, entré och upprustning av gården. ”Allt ska hänga ihop och efter att ha kollat in utställningar fulla med idrott och rörelse ska caféet bjuda på lugn och avkoppling”, säger Pernilla Klingofström.

Klart under våren 2018
Utställning om idrottshistoria – Ny permanent utställning som belyser idrottens historia genom tematiska nedslag. Från folkliga lekar på en äng till dagens mastodontarenor och vilka idrotter som utövats var. Här berättas det om hjältar, fuskare och rekordsättare – men också om supporten på läktarplats och idrottsmemorabilia. Besökaren ska få en bild av idrottens betydelse för utvecklingen av det svenska samhället.

Kontakt:

Pernilla Klingofström