Hoppa till sidans innehåll

Samlingar


Riksidrottsmuseets samlingar består av ca 5 000 objekt fördelade på föremål, trycksaker och arkivalier. Här finns fäktaren Harmenbergs olympiska utrustning, Björn Borgs skor och racket, Ronnie Hellströms keps, Dan Waerns svett (i en flaska), Annika Sörenstams golfbag och Pia Sundhages fotbollsskor. Ett par äldre klenoder är den vinnande engelska roddbåten, Leander 8:an, från OS i Stockholm 1912 och Selma Anderssons baddräkt från samma OS.

Åren 1992 – 1997 var Riksidrottsmuseet lokaliserat vid Globen i Stockholm. Inför etableringen där fanns ännu inga föremålssamlingar. Vid byggandet av utställningar lånades därför föremål in. Med tiden började privatpersoner erbjuda gåvor som museet tog emot. Idag har museet byggt upp en samling som består av allt från små pins, medaljer och affischer till kända idrottspersonligheter tillhörigheter.

 

Föremål i utställningarna

I utställningarna visas ca 350 objekt varav de flesta ägs av Riksidrottsmuseet. De föremål som inte visas i utställningarna är magasinerade hos Svensk Museitjänst.

Gåvor
Riksidrottsmuseet är alltid intresserat av erbjudande av olika slag. Kontakta museet om ni har något ni vill donera så kan vi se om det är föremål eller trycksaker som ännu inte finns i våra samlingar.

Frågor om samlingarna
Har ni frågor om våra samlingar eller är villig att donera objekt är ni välkomna att kontakta intendent Karl ÖrsanThis is a mailto link.

Uppdaterad: 2012-12-30 21:04