Hoppa till sidans innehåll

Succé-utställningen Artikel 1 fick hederspris

24 MAJ 2013 14:50
HBTQ-utställningen Artikel 1 har dragit blickar till sig över hela Europa. Nu har huvudarrangören The Unstraight Museum fått Riksförbundet Sveriges Museers hederspris. - Man skapar synlighet och kunskap för den delen av vårt kulturarv, säger Mats Persson, Generalsekreterare på Sveriges Museer.
  • Skapad: 24 MAJ 2013 14:50

Den svenskproducerade utställningen Artikel 1 handlar om betydelsen av att föra in HBTQ-frågor i museernas verksamheter. Målet är att bidra till ett öppet och jämlikt samhälle. Bifallet har varit stort och nu har arrangörerna från The Unstraight Museum fått motta ett hederspris på Sveriges Museers vårmöte.

 - Det har stor betydelse för många museer i Sverige, säger Mats Persson och fortsätter:

 - Man skapar synlighet och kunskap för den delen av vårt kulturarv, förhoppningen är att utnämningen ska inspirera till fler initiativ och projekt med svenska museer.


Riksidrottsmuseet bidrar till utställningen med installationen Att tvätta vår smutsiga byk, som väcker frågor om homofobi och idrott. Bland annat lyfter den fram hur man kan förhindra förtryck och göra idrotten mer öppen. Gunilla Stillström är intendent på Riksidrottsmuseet och har producerat installationen, hon fanns på plats vid den senaste visningen i Tirana, Albanien.

 - Vår installation fick mycket uppmärksamhet och nyfikenhet. Den är direkt och drar blickarna till sig, säger hon.

 - Närvaron i Tirana har stor betydelse, genom att vi deltar stödjer vi också demokratiutvecklingen i landet. Det är viktigt att kulturlivet tar ställning i frågor som rör homofobi och förtryck av olika slag, på så vis bidrar man till en ökad förståelse.


Nästa stopp på Europaturnén är Georgien, dit utställningen når i oktober.

 

Läs mer

QX skriver om Artikel 1 i Albanien: "Största hbt-eventet någonsin i Albanien".

Här är The Unstraight Museum.

Skribent: Wilhelm Magnusson
Epost: This is a mailto link