Konsthall öppnar på Riksidrottsmuseet

05 DEC 2018 10:20
  • Uppdaterad: 18 FEB 2019 13:16

Nu har Konsthall 16 i Riksidrottsmuseet öppnat, Sveriges första konsthall där konst och idrott möts. Bakom konsthallen står Tore A Jonassons stiftelse. I samband med öppningen har stipendier om totalt en miljon kr delats ut till såväl konstnärer som idrottsverksamma. Första utställningen presenterar nyförvärv till samlingen av nio namnkunniga svenska konstnärer.

Ny konsthall, samling och stipendiater

– Det har varit en ära att med mestadels specialbeställda verk av landets främsta konstnärer infria Tores önskan om att se en koppling mellan konst och idrott. Till vår glädje har konstnärerna antagit utmaningen att skapa något unikt för sammanhanget och oftast överträffat våra högt ställda förväntningar. / Mårten Castenfors, ordförande i stiftelsens konstnämnd

Sedan hösten 2016 har planerna för konsthallen tagit form och konkretiserats. Stiftelsen, som förvaltas av Handelsbanken, har utsett en konstnämnd bestående av Mårten Castenfors, chef Liljevalchs konsthall, Pernilla Klingofström, museichef Riksidrottsmuseet och Karolina Peterson, enhetschef för konst i Halmstad, för inköp till stiftelsen samt urval av stipendiater. Fokus ligger på samtidskonst som i någon form relaterar till idrott av etablerade, primärt svenska konstnärer. Även urval av stipendiater sker i Tores anda och ledordet är kvalitet.

För verksamheten i konsthallen ansvarar Ulrika Levén, tidigare intendent för det nordiska konstpriset Carnegie Art Award. Två till tre utställningar per år planeras vilka, i överensstämmelse med stiftelseförordnandet, primärt kommer att visa svenska och nordiska konstnärer men även ge möjlighet till internationella utblickar.

Årets stipendiater

I samband med invigningen delades årets stipendier ut. Två stipendier om 200 000 kr gick till konstnärer och sex stipendier om 100 000 kr delades ut till sex olika idrottsföreningar. Årets konststipendiater är Lars Blomqvist, Göteborg, ”för sin mångårigt visade måleriska innerlighet, samt för den måleriska skönhet som gått mången förbi” och Rita Lundqvist, Stockholm, ”för en sällsynt och sällsam målerisk konsekvens på tvärs mot all yta och hast”. Idrottsstipendierna gick till idrottsföreningar som utvecklats till moderna föreningar med stark förankring i samhället: Kopparbergs bollklubb; Sandvikens IF; Solna Sundbybergs simsällskap; Vårby IK; IFK Umeå och Onyx innebandysällskap.

Utställningen, Idrottsminnen –Tore A Jonassons samling

Konsthall 16 inleder utställningsprogrammet med Idrottsminnen – Tore A Jonassons samling, en presentation av de nyinköp som gjorts till Tore A Jonassons stiftelse. I utställningen deltar nio framstående svenska konstnärer med verk i olika medier; måleri, fotografi, skulptur, film och textil. Samtliga verk relaterar i någon form till idrott och flera är specialgjorda till samlingen! Konstnärerna som deltar i utställningen är:

Ernst Billgren, Lena Cronqvist, Maria Friberg, Charlotte Gyllenhammar, Claes Jurander, Assa Kauppi, Jockum Nordström, Dan Wolgers och Thomas Wågström.

Tore A Jonassons minne

I anslutning till konsthallen finns ett permanent litet rum som berättar om Tore A Jonasson och hans engagemang för konst och idrott. Här presenteras några verk från hans ursprungliga samling samt information som belyser Tore A Jonasson och tiden han verkade i. Inom konsten intresserade han sig främst för svenskt måleri av generationskamrater och han kom att fungera som mecenat för ett antal konstnärer. Inom idrotten låg fokus på friidrott, främst kastgrenar och löpning. Han utövade själv spjutkastning, kulstötning och diskus, men spelade även fotboll, tennis och bandy. Kort sagt så levde han i idrotten och med konsten.

Bakgrund

Tore A Jonasson (1916 − 2015) växte upp i Stockholm. Han var verksam som säljare inom pappersindustrin men engagerade sig privat för sina stora intressen aktier, konst och idrott. Ett större arv av värdepapper, lyckade fastighetsaffärer och ett sparsamt leverne lade grunden till den förmögenhet som sedermera testamenterades till stiftelsen för att realisera hans önskan att skapa en plats för konsten. När Tore Jonasson gick bort 2015 påbörjades arbetet i den stiftelse som bildades i enlighet med hans testamente från år 2013. Stiftelsen förvaltas av Handelsbanken och har i uppdrag att visa ett urval verk ur hans egen samling, att presentera tillfälliga utställningar med samtidskonst, att årligen inköpa idrottsrelaterad konst samt utdela ett antal stipendier till konstnärer och idrottsverksamma. Redan i slutet av 90-talet hade Tore själv fört samtal med Riksidrottsmuseet men det var inte förrän ett år efter hans bortgång som stiftelsen närmade sig museet som en i detta fall idealisk – om än kanske ovanlig – samarbetspartner för skapandet av en ny konsthall.

Konsthall 16 omfattar 100 kvm. Bakom dess arkitektur och grafiska profil står Anna Edsjö och Malvin Karlsson, Unna design. Ljusdesign och teknik har ombesörjts av Transpond.

För ytterligare information kontakta:

Ulrika Levén, curator, Konsthall 16, This is a mailto link, 072-245 35 72

Pernilla Klingofström, museichef, Riksidrottsmuseet This is a mailto link, 070-144 14 96

Bakom Konsthall 16 står Tore A Jonassons stiftelse i samarbete med Riksidrottsmuseet. Den instiftades 2015 med syfte att presentera tillfälliga utställningar med samtidskonst och ett urval verk ur Tore A Jonassons ursprungliga samling samt att årligen inköpa idrottsrelaterad konst och utdela stipendier till konstnärer och verksamma inom idrotten. Stiftelsen förvaltas av Handelsbankens stiftelseavdelning. Konsthall 16 öppnar i februari 2019 och ligger i Riksidrottsmuseet, Museiparken, på Djurgården i Stockholm. Ansvarig för utställningar och verksamhet är Ulrika Levén. Konsthallens program omfattar två till tre utställningar per år med fokus på svensk och nordisk samtidskonst med möjlighet till internationella utblickar.