Konsthall 16Konsthall 16

 

Sveriges första konsthall som skildrar mötet mellan idrott och konst finns på Riksidrottsmuseet i Stockholm. Bakom konsthallen står Tore A Jonassons stiftelse.

Läs mer

Till Riksidrottsmuseets startsida

31 /1 – 27/9 2020: Maria Andersson & Nancy Atakan – Translation in Motion

Årets första utställning presenterar verk av Maria Andersson och Nancy Atakan. Ett  nyckelord i deras verksamhet är serendipitet – förmågan att göra värdefulla upptäckter av en slump  De delar ett intresse för transkulturella utbyten och översättningar och har sedan 2012 samarbetat kring ett undersökande arbete om den gymnastikintresserade osmanska officeren Selim Sirri Tarcan. I början av 1900-talet studerade han ett år på Gymnastiska Centralinstitutet i Stockholm och kom därefter att bli den som förde den svenska linggymnastiken till Turkiet. Tarcan tog även med sig noterna till den svenska visan, Tre trallande jäntor, vilken ännu idag sjungs på skolor, inom militären och av idrottssupportrar. Utställningens tematik kretsar också kring Tarcans döttrar, Selma och Azade, vilka blev pionjärer inom modern dans och terapeutisk gymnastik under slutet   
av det osmanska riket och den tidiga turkiska republikens år. Utställningen presenterar såväl individuella som gemensamma verk, filmer, foton, textilier med mera från 2014 till idag.

 Läs mer

English text

bild
Stäng fönster

Camera

Movie

Crafts

Nu har vi samlat filmer, bilder, pyssel och annat kul du kan använda hemma eller med skolklassen.