Hem / Utställningar / Sport och Sápmi

Sport och Sápmi

Vad är samisk idrott? Frågan har många svar. Det kan handla om aktiviteter som har en koppling till samernas traditionella livsföring såsom lassokastning och renskötartävlingar och samiska idrottsgrenar. Det kan även handla om idrott som utövas i ett sammanhang där utövarna identifierar sig som samer, till exempel vid samemästerskap eller när de representerar Sápmi vare sig det handlar om traditionell samisk idrott eller modern västerländsk idrott. Men det kan också handla om alla former av idrott som utövas av personer som identifierar sig som samer. Den samiska idrottens historia är i dag relativt okänd. I den här utställningen får du insikt om sportens betydelse och funktion i Sápmi. Det finns något för hela familjen där de yngre bland annat kan läsa samiska sagor och prova samiska brädspel. Varmt välkommen! 

Program Sport och sápmi

Samiska sagor 
Varje lördag och söndag kl. 14.30
Högläsning ur samiska sagor och berättelser i Sport och Sápmi. Från 5 år.

Föredrag om samiska brädspel
Onsdag 30/10 kl. 13.00 och 15.00
Helen Murray, assisterande professor i historia i Trondheim, berättar om samiska brädspel och deras bakgrund.

Lär dig spela samiska brädspel
Onsdag 30/10 kl. 11.00–16.00
Prova på att spela de samiska kamp- och strategispelen Daabloe och Sáhkku.

Visning av Sport och Sápmi
Fredag 8/11 kl. 14.00–14.30
Gunilla Stillström, intendent och utställningsproducent ger en introduktion till utställningen.

Minoriteter och idrott
Måndag 11/11 kl. 18.00–21.00
Idrottserfarenheter ur minoritetsperspektiv. Panelsamtal och intervju med bl. a Meeri Bodelid före detta elitidrottare, Mattias Back VD Artic Minds och Anders Axelsson Sametinget. Presentation av Sport och Sápmi. Eftersits med förtäring. Arr. Riksidrottsmuseet och Svenska Idrottshistoriska Föreningen. Anmälan: Senast måndagen den 4 november till Paul Sjöblom, e-post This is a mailto link.

Sami Play and Games, and Movement Science
Söndag 24/11 kl. 12.00
Föredrag med John Kilbourne, Ph.D. professor i rörelsevetenskap vid Grand Valley State University Allendale, Michigan. Om lekens betydelse för att bibehålla fred och stabilitet i det arktiska området. Föredrag på engelska. (45 min.)

Visning av Sport och Sápmi
Fredag 6/12 kl. 14.00–14.30
Gunilla Stillström, intendent och utställningsproducent ger en introduktion till utställningen.