Hoppa till sidans innehåll

Att tvätta sin smutsiga byk


Idrott är för många en källa till glädje, inspiration och gemenskap. Men är den det för alla? I Riksidrottsmuseets utställning Att tvätta sin smutsiga byk lyfts HBTQ-idrottares villkor inom svensk idrott fram.

Att tvätta sin smutsiga byk, som öppnade den 3 juni på Riksidrottsmuseet, har fått sitt namn från ett ordspråk som har att göra med att ta itu med sitt förflutna offentligt och rensa ut gamla fördomar. I utställningen handlar det om idrottens inställning till homofobi, sexuella trakasserier och diskriminering av bi- och homosexuella, trans- och queerpersoner.

Med avstamp från FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna, Riksidrottsförbundets idéprogram Idrotten vill och Riksidrottsförbundets policydokument om sexuella trakasserier undersöks hur riktlinjerna följs i svensk idrott.

Bland annat får besökaren se exempel på hur HBTQ-frågor har hanterats – från hockeylagets Kiruna IF:s satsning på HBT-certifiering till individers beskrivningar av utmaningar med att vara homosexuella, bisexuella eller transpersoner inom idrotten. 

Utställningen planeras stå uppe till den 31 januari 2016.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 15:41